Otok Hvar

Grad Hvar jedan od najljepših malih gradova Mediterana i Europe.
Otok Hvar
Zahvaljujući kristalnoplavom i čistom moru, bujnoj suptropskoj vegetaciji, predivnim uvalama i šljunčanim plažama, vinogradima, maslinicima, poljima lavande i blagoj mediteranskoj klimi s obiljem sunca, Hvar je bez dvojbe jedan od naših najljepših otoka. Stoga nije čudo da ga je ugledni časopis Traveller proglasio jednim od 10 najljepših otoka na svijetu.
Na nešto više od pola sata vožnje od Skalinade nalazi se administrativni i kulturni centar otoka, grad Hvar
Hvar pripada skupini srednjodalmatinskog otočja. Smješten je između otoka Brača, Visa, Korčule, poluotoka Pelješca i Makarskog primorja. Četvrti je po veličini hrvatski otok površine 298 kvadratnih kilometara i sa više od 250 kilometara obale. Na njemu živi 11500 stanovnika. Najveći su gradovi Hvar, Jelsa i Starigrad.
Pred zapadnim dijelom južne obale Hvara su Pakleni otoci, a pred srednjim otok Šćedro. Hvar se odlikuje blagom mediteranskom klimom i poznat je po najvećem broju sunčanih sati godišnje u Hrvatskoj, čak 2718. Glavne gospodarske grane otoka su turizam, vinogradarstvo, maslinarstvo, uzgoj lavande i ribolov.
Zbog svog geografskog položaja Hvar ima mnogo bogatiju povijest nego bilo koji otok Jadranskog mora
Svi koji su ma i kratko vladali otokom ostavili su na njemu svoj osobit trag koji Hvar danas čini to zanimljivijim i atraktivnijim za istraživanje. Hvar je bio naseljen već u prethistorijsko doba o čemu svjedoče neolitički nalazi u Markovoj i Grapčevoj špilji gdje je na ostacima keramike nađen i najstariji prikaz broda u Europi.

Kasnije su otok naselili Iliri koji su se u IV stoljeću sukobili s Grcima kad su ovi počeli kolonizirati otok. Jonski Grci su 385. godine p.n.e. na Hvaru osnovali grad Pharos (današnji Starigrad) a katastarska podjela starigradskog polja stara 2500 godina jedna je od svega nekoliko očuvanih grčkih parcelacija u svijetu.

U rimsko doba Hvar se razvija kao i ostali rimski gradovi u Dalmaciji. Nakon propasti Rimskog carstva, Hvar je zajedno sa čitavom Dalmacijom došao pod bizantsku vlast. U VII stoljeću došao je pod vlast Neretljana s kojima u XI stoljeću ulazi u sastav Kraljevine Hrvatske.
U rimsko doba Hvar se razvija kao i ostali rimski gradovi u Dalmaciji
U idućim stoljećima Hvaru pada pod suverenitet hrvatsko-ugarskih vladara, bosanskog kralja Tvrtka, splitskog hercega Hrvoja, Dubrovačke Republike, Mletaka, Francuske i Austrije. Poslije prvog svjetskog rata zajedno sa skoro cijelom Dalmacijom ulazi u sklop Jugoslavije, a nakon Domovinskog rata postaje dio nezavisne i suverene Republike Hrvatske.
Grad Hvar leži u uvali koju s južne strane zaštićuju Pakleni otoci, a sa sjevera nisko brdo s tvrđavom. Jezgru Hvara čini “grad” s trgom, dok se noviji dio razvio uz obalu oko hvarske luke. Ubraja se među najposjećenija mjesta na Jadranskoj obali, a zadnjih je godina stjecište hrvatskog i svjetskog jet seta.
Jezgru Hvara čini “grad” s trgom, dok se noviji dio razvio uz obalu oko hvarske luke
Od brojnih arhitektonskih spomenika ističu se ostaci gradskih utvrda, gradska loža, arsenal i katedrala iz XVI stoljeća, nekoliko palača (Hektorović, Grgurić, Lucić, Vukašinović) i toranj za sat. Nad arsenalom podignuto je 1612. godine najstarije pučko kazalište u Europi.
Rezervacija smještaja
Za sve informacije i rezervacije molimo da se obratite na našu adresu ili telefone. Kontaktirati nas možete i putem slijedećeg obrasca.
Molimo da obratite pažnju na točnost upisanih podataka, kako bismo Vam se mogli javiti u što kraćem roku.

+385 21 767 019

info@hotelskalinada.com

Suglasnost za korištenje podataka:

Polja označena zvjezdicom * obavezno je ispuniti.BOOKING
O nama

SKALINADA je obiteljski hotel-restoran otvoren 1990. godine u malom i mirnom mjestašcu Zavala, na južnoj strani otoka Hvara, daleko od gužve i buke masovnog turizma.

Rezervacije
Zavala 162 • Hvar
21465 Jelsa • Hrvatska

tel: +385 21 767 019
e-mail: info@hotelskalinada.com

Vremenska prognoza

Sva prava pridržana Skalinada 2024.  | Design by Prvi Web  | Uvjeti korištenja | Pravila privatnosti